ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Apuvälineet

Asumisympäristön apuvälineet
Hengitystoimintoja helpottavat apu- ja hoitovälineet
Kommunikoinnin apuvälineet
Liikkumisen apuvälineet
Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisen apuvälineet
Pienapuvälineet

Apuvälineet ovat olennaisia ALS-diagnoosin saaneen henkilön kuntoutuksessa ja arjen sujuvuuden varmistamisessa. Ne helpottavat elämää ja tukevat toimintakykyä. Apuvälineisiin on hyödyllistä tutustua jo hyvissä ajoin, olla ”askel edellä” sairauden etenemistä. Apuvälineistä on hyvä keskustella fysio-, puhe- ja toimintaterapeutin sekä lääkärin kanssa.

Apuvälineiden hakuprosessit vaihtelevat hieman kuntakohtaisesti. Osa apuvälineistä on osittain tai kokonaan oman kunnan/sairaanhoitopiirin kautta saatavia ja osa on hankittavissa omakustanteisesti. Apuvälineitä hankittaessa kannattaa aina olla yhteydessä hoitavaan tahoon tai asuinkunnan vammaispalveluun, joista saa neuvoa ja ohjausta apuvälineiden hankinnassa.

Uudenmaan alueella sähköiset liikkumisen apuvälineet, sähköiset ympäristönhallintalaitteet ja vaativan erityistason kommunikoinnin apuvälineet (kuten puheohjelman sisältävät tabletit ja tietokoneet) saa keskitetysti HUS apuvälinekeskuksesta ja sen yhteydessä toimivasta Tikoteekistä. Muut apuvälineet saa pääsääntöisesti kotikunnan apuvälinekeskuksesta.

Käyttäjäkokemuksia apuvälineistä

Välillä on hankalaa pysyä ajan hermoilla siitä, mitä apuvälineitä on saatavilla ja mitkä apuvälineet vastaavat parhaiten juuri sen hetkistä omaa tarvetta. Kukaan ei tunne apuvälineitä yhtä hyvin, kuin niiden käyttäjät. Siksi keräämme ja jaamme tässä osiossa apuvälineiden käyttäjien kokemuksia ja suosituksia. Päivitämme osiota kokemusten ja tiedon karttuessa. Alla olevien linkkien kautta löydät käyttökokemuksia eri alueisiin liittyviin apuvälineisiin.

Haluatko jakaa omia kokemuksiasi muiden avuksi ja iloksi? Otamme mielellämme vastaan käyttökokemuksia apuvälineistä. Ota yhteyttä: toimisto@uly.fi

Skip to content