ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Hammaslääkärikäynti

Hammaslääkärissä – miten toimia, kun sairastaa ALSia

Suun ja hampaiden terveydestä on tärkeä huolehtia myös toimintakyvyn heikentyessä. Hampaiden hoito ja huolto on helpompaa sairauden alkuvaiheessa, joten hammaslääkärin tarkastukseen kannattaa mennä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hammaslääkäriaikaa varatessa kannattaa kertoa mahdollisimman avoimesti omasta tilanteesta, liikkumisen apuvälineistä sekä mahdollisista huolen aiheista liittyen hammaslääkärikäyntiin ja varmistaa tilojen esteettömyys.

Ennen toimenpiteen aloittamista on hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa sinulle sopivasta hoitoasennosta, suun auki pitämisen vaikeudesta sekä syljen kertymisestä suuhun, liman erittymisestä tai nielemisvaikeuksista. Myös mahdollisesta hengitystukihoidosta (esim. cpap) kannattaa kertoa, jotta hammaslääkäri osaa tarkkailla hengityksen sujuvuutta. Hoitoasento voi olla normaalia istuvampi ja hoitaja voi imun avulla helpottaa hoidon sujuvuutta.

Jos puhe on hankalaa, kannattaa etukäteen sopia jokin erityismerkki, ele tms., jolla pystyy ilmoittamaan, että haluaa hetkeksi keskeyttää hoidon. Halutessaan hammaslääkäriltä tai hoitajalta voi tiedustella suosituksia ja ohjeita suun, kielen ja hampaiden puhdistukseen, erityisesti mikäli sairauden oireita on suun ja nielun alueella ja esim. purskuttelu ei onnistu tai on hankalaa.

Tekstissä asiantuntijana

Tanja Makkonen, FT, vastaava puheterapeutti, Tampereen yliopistollinen sairaala
yliopisto-opettaja, Turun yliopisto

Skip to content