Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Taksipalvelut korona-aikana

Koronan aiheuttama poikkeustila vaikuttaa moniin yrityksiin, myös taksiyrittäjiin. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien keskuudessa on noussut esille huoli kuljetuspalvelujen käyttämisen turvallisuudesta ja tämä on vaikuttanut taksipalvelujen käyttämiseen. Haastattelimme helsinkiläistä taksiyrittäjää tiedustellaksemme, millä tavoin vallitseva tilanne on vaikuttanut yritystoimintaan ja miten he varmistavat asiakkaiden turvallisuuden sekä huomioivat erityisesti riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden huolet ja tarpeet.

Haastattelemamme taksiyrittäjä on pääkaupunkiseudulla toimivan Vantaksin Ismo Ilvonen. 

Vantaksin tavoittaa numerosta 050 353 1918 tai sähköpostitse ismoilvonen@gmail.com. Vantaksin verkkosivuilla on tarkempaa tietoa heidän invataksipalvelustaan sekä siitä, millä toimenpiteillä he takaavat palveluidensa turvallisuuden.

Kuinka pitkä kokemus Vantaksilla on invataksikuljetuksista ja esteettömyyden huomioimisesta?

Aloitin kuljettajaurani 1980 koululaisbusseilla, ajaen erityislapsia. Siirryin ajamaan taksia vuonna 1985 ja invataksin kuljettajaksi siirryin -93. Urani aikana olen ajanut eri tavalla vammaisia aikuisia ja lapsia, koulukyytejä erityiskouluihin, päivätoimintaan ja terapioihin. Kokemusta on karttunut erityislapsista, puhevammojen tulkitsemisesta sekä erilaisista pyörätuolien, sähkömopojen ja muiden apuvälineiden hallinnasta ja kuljettamisesta.

Perustin Vantaksin vuonna 2016. Taksiyrittäjäksi ryhtymällä pystyin vaikuttamaan siihen, että kalusto on mahdollisimman asiakasystävällinen perustuen kokemukseeni erilaisten invataksien asiakaslähtöisestä käyttömukavuudesta.

Millä tavoin koronan aiheuttama poikkeusaika on vaikuttanut yrityksenne toimintaan?

Koska terapiat, päivätoiminnat ja työmatkat pysähtyivät lähes tyystin, vähenivät Kela-, kortti- ja laskutuskyydit 95 % maalis-toukokuussa. Tilalle tuli jonkin verran asiointi- ja apuvälinekorjauskyytejä.

Mihin asioihin erityisesti kiinnitätte huomiota taksipalveluissanne nyt korona-aikana?

Erityisesti kuljettajien käsihygieniaan ja hengityssuojaimien käyttämiseen sekä matkustamon puhdistamiseen desinfioivin pesuainein. Haluamme tuottaa poikkeusaikanakin luotettavaa ja turvallista taksipalvelua ja vastaamme mielellämme asiakkaitamme askarruttaviin kysymyksiin taksimatkustamisen turvallisuuteen liittyen.

Kuinka iso osa asiakkaistanne käyttää liikkumisen apuvälineitä ja millä tavoin huomioitte eri liikkumisen apuvälineitä käyttävät asiakkaat?

95 % asiakkaistamme käyttää apuvälineitä, kuten pyörätuolia, sähköpyörätuolia tai rollaattoria. Yrityksemme kuljettajat ovat kokeneita esteettömien taksien kuljettajia ja omaavat useamman vuoden ammattitaidon asiakkaiden erityistarpeiden huomioimisessa.

Automme ovat läpi kuljettavia, joten asiakkaan edessä ei ole istuinta näköesteenä tai tukkimassa kulkuväylää. Takseissamme pyörätuolia käyttävä asiakas voi halutessaan istua melko edessä, jolloin kuljettaja kuulee hiljaisenkin puheäänen eikä tien epätasaisuudet tunnu niin voimakkaasti. Jos jotain sattuu, kuljettaja pääsee helposti takatilaan.

Kiinnitämme erityisen paljon huomiota ajotapaan ja pyörätuolit kiinnitetään aina neljällä hyväksytyllä kiinnikkeellä, myös muut apuvälineet kiinnitetään hihnoilla. Pystymme tarvittaessa ajamaan asiakkaidemme pyörätuoleja ja sähkömopoja sekä avustamme kivetysten ja portaiden yli. Huomioimme kuulo- ja näkövammaiset asiakkaat heidän tarvitsemallaan tavalla, kuin myös avustaja- ja opaskoirat. Mielestämme tärkeintä on yksilöllinen huomioiminen jokaisen asiakkaan tarpeiden mukaan.

Minkälainen taksikalusto Vantaksilla on käytössä ja millä tavoin varmistatte kuljettajienne asiantuntemuksen esimerkiksi erilaisten pyörätuolien kiinnittämissä?

Vantaksilla on kolme isoa esteetöntä taksia. Takseissa on 8 asiakaspaikkaa ja kaksipilaripyörätuolinostimet, joita huollamme säännöllisesti.

Koulutamme aina uudet kuljettajat ja kaikkien kuljettajiemme tietoja päivitetään säännöllisesti esim. Trehab-sähköpyörätuolien käyttö-/ kiinnityskoulutuksella. Käytämme myös koulutusvideoita.

Apuvälinemessuilla tutustumme vuosittain erilaisiin apuvälineisiin sekä niiden kiinnittämiseen ja kuljettamiseen.

Onko takseissanne siirtymistä helpottavia apuvälineitä tai muita lisävarusteita, kuten lastenturvaistuin tai varavirtalähde hengityskoneelle?

Autoissamme on manuaalipyörätuoli sekä koroke-, kaukalo- ja turvaistuin, tarvittaessa myös kiipijä ja paarit. Olemme huomioineet hengityslaitetta käyttävät invertterein ja pistokelatauksin, jotka mahdollistavat virransaannin hengitystukilaitteisiin.

Kuvitellaan, että liikuntarajoitteinen asiakas jää sähkökatkon vuoksi jumiin 2. kerrokseen. Onko teillä mahdollisuutta avustaa asiakas siirtymään 1. kerrokseen ilman hissiä?

Meillä on porraskiipijä, millä asiakas voidaan avustaa alakertaan. Autossa on manuaalipyörätuoli, mitä voidaan käyttää kiipijään.

Millä tavoin varmistatte asiakkaidenne turvallisen matkustamisen nyt poikkeusaikana ja onko taksiyrittäjille tullut ohjeistusta toimintatavoista?

Poikkeusaikana olemme entisestään panostaneet autojemme sisätilojen puhtauteen ja hygieeniseen toimimiseen. Kuljettajamme käyttävät kertakäyttöisiä käsineitä, käsidesiä ja hengityssuojaimia. Desinfioimme ja puhdistamme mm. nousukahvat, turvavyöt ym. kosketuspinnat jokaisen asiakkaan jälkeen. Tulevana toimenpiteenä on muovisen väliseinän asennus.

Työterveyslaitos, Taksiliitto ja välitysyhtiöt ovat ohjeistaneet käytäntöjä työntekijöiden ja asiakkaiden suojaksi.

Kuuluuko palveluihinne kauppakassi-palvelu tai muuta vastaavaa?

Palveluihimme kuuluu kauppakassi-, apteekki- ja postipalveluita. Lisätietoa saa soittamalla 050 353 1918 tai sähköpostitse ismoilvonen@gmail.com.

Mitkä ovat vahvuutenne invataksikuljetuksia tarjoavana yrityksenä?

Tarkkuus turvallisuudessa aina asiakasta yksilöllisesti ajatellen ja asiakasystävällisyys. Pidämme kiinni sovituista aikatauluista, kutsumukseen perustuvaa työskentelyä!

Mitä haluatte sanoa asiakkaille, jotka epäröivät taksin käyttämistä tällä hetkellä?

Takseissamme noudatetaan tunnollisesti koronasta johtuvia turvatoimenpiteitä. Ei muuta kuin turvallisin mielin liikkeelle! 😊

Skip to content