Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Varautuminen sähkökatkoihin ja asumisturvallisuus puhuttaa

Jo kesästä asti puhuttanut sähkön mahdollinen säännöstely herättää monissa huolta. Hengitystuki ry on kerännyt hyviä vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen, etenkin kun käytössä on erilaisia apuvälineitä. Juttu on luettavissa heidän sivuillaan.

Turvalliseen asumiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin sähkökatkot. Hyviä vinkkejä asumisturvallisuuteen on saatavilla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) sivuilta. Sivuilla on paljon tietoa ja työkaluja asumisturvallisuuden parantamiseksi, myös erityisryhmille.

Älykännykän käyttäjän on hyödyllistä ladata itselleen 112 Suomi -sovellus. Sen avulla apu löytää perille oikeaan paikkaan hädän hetkellä. Sovelluksessa on lisäksi päivystysnumeroita kiireettömään avuntarpeeseen. Lisätietoja sovelluksesta ja neuvoja sen lataamiseen löydät täältä.

Suunnitelmallisuus ja varautuminen eri tilanteisiin on tärkeää, sillä näin voi – ainakin hieman – vähentää mahdollisia huolia ja pelkoja, joita turvallisuuskysymykset voivat herättää. Hyviä vinkkejä varautumiseen löydät esimerkiksi 72 tuntia -haasteen sivuilta.

Näiden keinojen lisäksi vammaispalveluissa laaditun asiakas-/palvelusuunnitelman osaksi voidaan laatia myös henkilökohtainen varautumissuunnitelma hätätilanteiden varalle. Tässä toimintatavassa on kuitenkin paljon eroja eri kuntien välillä ja tähän vaikuttavat myös vuodenvaihteessa aloittavat hyvinvointialueet. Mahdollisuutta asiakas-/palvelusuunnitelmaan kirjattuun varautumissuunnitelmaan voikin kysellä omasta vammaispalvelustaan.

Skip to content