ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisen apuvälineet

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisen apuvälineet

Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisen apuvälineet

Liikkuvuuden ja fyysisen kunnon ylläpitäminen helpottaa arjen toiminnoista selviytymistä, mahdollistaa itsenäistä elämää sekä vähentää kipuja ja lihaskireyksiä.

Liikkuvuutta ja liikettä voi ylläpitää monin eri tavoin, tärkeintä on löytää itselle sopivat keinot ja harjoitteluvälineet. Näissä asioissa on hyvä kääntyä oman fysioterapeutin puoleen.

Harjoittelussa ja kuntoutuksessa käytettäviä välineitä ei aina luokitella virallisiksi apuvälineiksi, siksi ne ovatkin usein hankittava omakustanteisesti. Harjoittelu- ja kuntoutusvälineiden käytössä voi käyttää mielikuvitusta ja soveltaa omien tarpeiden mukaan, välineiden ei aina tarvitse olla tarkoitettu juuri tiettyyn toimintoon.

Jumppapallo ja tasapainotyyny

”Jumppapallo on monipuolinen harjoitteluväline, sen käyttöä voi muokata oman tilanteen muuttuessa. Jumppapalloa voi käyttää niin seisten, istuen kuin makuultaankin. Sen avulla voi harjoittaa tasapainoa, voimaa ja liikkuvuutta koko vartalolle. Fysioterapeutin kanssa kannattaa käydä läpi itselle parhaiten soveltuvat liikkeet. Toinen hyvä harjoitteluväline keskivartalon hallintaan on tasapainotyyny.”

Polkulaite

”Kävelemisen vähennyttyä on tärkeää saada jaloille liikettä verenkierron parantamiseksi ja voimien ylläpitämiseksi. Polkulaite on kätevän pienikokoinen ja hinta-laatu suhteeltaan erittäin hyvä harjoitteluväline, sitä voi käyttää sekä jalkojen, että käsien harjoitteluun. Voimakkuustasoa voi säätää, joten laite sopii harjoitteluun lihasvoimien heikentyessäkin. Polkulaitteen avulla voin harjoitella kotona itenäisesti oman jaksamisen mukaan”

Pulley- vetohoitolaite

”Vaikka käsien voimat ovat selkeästi vähetyneet ja liikeradat pienentyneet, niin vetohoitolaitteen avulla on helppo ja miellyttävä harjoitella. Laitteen avulla saa liikettä olkanivelille, hartioille ja rintakehälle. Yksinkertainen ja edullinen harjoitteluväline!”

Puolapuut

”Käytän puolapuita seisoma- ja tasapainoharjoitteluun sekä käsien ja rintarangan liikkuvuuksien ylläpitoon. Puolapuut eivät vaadi paljoa tilaa, mutta niiden avulla voin monipuolisesti ja turvallisesti tehdä erilaisia harjoitteita. Seisoma-asennon lisäksi harjoitteita voi tehdä myös istuen, esimerkiksi jumppapalloa, kuminauhaa tai käsien vetohoitolaitetta apuna käyttäen.”

 

Rulla – Power roll Pro

”Värisevä lihashuoltorulla sopii itselläni lihasten aktivoimiseen ja rentouttamiseen. Laitteen värinä antaa ärsykkeitä lihaksille ja hermostolle ja irroittaa limaa keuhkoista. Lisää selkeästi pintaverenkiertoa.”

Skip to content