ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Asumisympäristön apuvälineet

Kotona käytettävät/ kotiin asennettavat apuvälineet ovat olennaisia arjen helpottajia, jotka auttavat mahdollisimman itsenäisessä olemisessa ja elämisessä ja auttavat voimaan paremmin. Tälle sivulle olemme koonneet esimerkkejä hyviksi koetuista apuvälineistä kotioloissa.

Ympäristönhallinnan apuvälineet

Ympäristönhallinnan laitteita ohjaamaan on olemassa monenlaisia apuvälineitä ja sovelluksia. Laitteita voi ohjata mm. painikkeilla, puheella ja katseella, oman toimintakyvyn mukaan. Yksilöllisillä ratkaisuilla mahdollistetaan itsenäisempi ja esteettömämpi arki.

Katseohjaus

”Pieni laite kytketään tietokoneen/tabletin USB-porttiin ja laitteessa oleva kamera seuraa käyttäjän katsetta. Tietokoneen/tabletin kautta käyttäjä voi katseellaan hallita ympäristön laitteita, kuten avata television tai sammuttaa valot, katseohjausta voi hyödyntää myös kommunikoinnissa.”

Ympäristönhallinta painikkeet ja lähettimet

”Kuvassa olevaan mustaan lähettimeen voidaan ohjelmoida useita eri toimintoja ja lähettimiä/kauko-ohjaimia on saatavilla myös hipaisukosketuksella. Iso painike toimii esimerkiksi kutsunappina, sitä voi painaa myös jalalla tarvittaessa.”

Sähköisesti avautuva ulko-ovi ja etäpainike

”Ulko-oven avaaminen hankaloitui käsivoimien vähennettyä ja etenkin pyörätuolin käyttöönoton jälkeen. Sähköinen oven avaaja ja etäpainike lisää turvallisuutta, kun tiedän saavani oven auki aina halutessani, ja mahdollistaa itsenäisen liikkumisen.”

Pesuallashanan painonappi

”Hanan avaaminen ja sulkeminen sujuu pyörätuolista käsin helpommin käyttämällä Oraksen älykästä painonappia. Painonappi mahdollistaa itsenäisen hanan käytön, heikentyneistä käsivoimista huolimatta. Painonapin voi asentaa lähes mihin vain pesualtaan läheisyyteen, se toimii langattomasti.”

Pesuallashanan painonappi

Sivulta avattava uuni

”Kun uunin ovi avautuu sivulle, pääsee pyörätuolilla paremmin uunin lähelle, joten sen käyttö on helpompaa ja turvallisempaa.”

Korotukset

”Pystyn vielä seisomaan tuettuna ja tässä vaiheessa kaikki korotukset ovat avuksi. Minulla on esimerkiksi korotettu suihkutuoli sekä koroke vessanpöntöllä. Voin suositella niitä, ne auttavat toimimaan itsenäisesti pidempään.”

Liukulakana

”Hyvät liukulakanat sängyssä kääntymistä helpottamaan, silloin kun vartalon hallinta on heikentynyt. Auttaa myös avustajaa kääntämään avustettavaa toiselle kyljelle. Saatavana eri kokoja.”

Nousutanko/Tukitanko 

”Lattiasta kattoon asennettava tukitanko sängyn viereen helpottamaan kääntymistä ja/tai ylös nousua. Saatavana erilaisia tartunta kahvoja.”

Potilasnostin

”Minulla kotihoidon henkilöt eivät siirrä vessaan tai sänkyyn ilman nostolaitetta. Saatavana erimallisia nostoliinoja eri tarkoituksiin.”

Suihkutuoli (kuva lainattu www.metsapolku.fi)

”Aluksi käytin suihkujakkaraa, minkä ansiosta suihkussakäyntini onnistui itsenäisesti eikä voimani kuluneet seisomiseen. Kävelemisen ja tasapainon heikkennyttyä olen ottanut käyttöön kelattavan suihkutuolin, mikä tämän hetkisessä tilanteessani helpottaa suihkussa käyntiä aikaisempaan verrattuna. Märkätiloissa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen, ettei tapahdu kaatumisia, joten sopiva suihkutuoli ja tukikaiteet kannattaa ottaa käyttöön hyvissä ajoin.”

Pyörällinen wc-/suihkutuoli

”Minulla olevassa on aukollinen istuin, johon on myös täyttöosa. Suihkussa käytämme täyttöosaa ja sen päällä peflettiä, ettei nahka jää puristuksiin. Mukana myös kannellinen alusastia. Meillä ei mahdu potilasnosturin kanssa vessaan, joten kotihoito siirtää suihku/wc-tuolin eteiseen ja minut nosturilla siihen. Pehmustetut käsinojat ja lukittavat pyörät.”

Seisomanostin

”Voin suositella seisomanostinta. Nostimessa on vyöt, jotka laitetaan lantiolle ja laite nostaa minut pystyyn. Se on minulla kaikkialla mukana ja käytän sitä kaikissa siirtymisissä, kuten sänkyyn menossa ja vessassa käynnissä. Fysioterapeuttini mukaan nostin on hyvä myös sen takia, että sen kanssa pääsen monta kertaa päivässä pystyasentoon, vaikka jalkani eivät enää kannakaan. Nostimia on monenlaisia ja suosittelen kokeilemaan erilaisia, jotta löytyy itselle juuri sopiva malli.”

Sähkösäätöinen sänky/moottorisänky

”Ilman sähkösäätöistä sänkyä tarvitsisin avustajan nostamaan minut makuuasennosta istumaan ja istumasta seisomaan. Sähkösäätöisen sängyn avulla pystyn siirtymään sänkyyn ja nousemaan sängystä itsenäisesti, mikä on iso asia jokapäiväisessä elämässä. Säätömahdollisuuksien ansiosta saan myös jalat ja ylävartalon kohoasentoon.”

Skip to content